Gryta – rotsakssymfoni
Vi hade en lat dag hemma igår, lördag. Grannflickan var här och lekte och sedan kom mormor på ett besök. Lata, lugna och långkok. Gryta på märgpipa blev det, Linnéa åt massor och Ax ingenting.
4 morötter – i slantar
1/2 medelstor rotselleri – i tärningar
1 stor palsternacka – i tärningar
3 små persiljerötter – i tärningar
2 medelstora lökar – grovhackad
4 vitlöksklyftor – grovhackad
1 dl stora vita bönor – blötlagda
tomatpuré – ca 2 msk
krossade tomater – 1 burk/kartong
vatten – efter behov
rödvin – ca 2 dl
olivolja
800 g märgpipa – i bitar
svartpepparkorn – efter behag
2 lagerblad
salt
Värm olja i stor gryta. Lägg i vitlöken och löken. De får inte få färg. Tillsätt tomatpurén fortsätt att bryna. Tillsätt alla rotsakerna, krossade tomater, vatten och rödvin.
Bryn köttet i stekpannan. Lägg över i grytan. Tillslätt vita bönor, svartpepparkorn och lagerblad. Koka upp och låt sedan sjuda länge. Smaka av med salt innan servering.